lördag 17 april 2010

Röja skräp, bakat glutenfritt bröd och tvättstugan tidigt på söndagmorgon

Började tidig denna söndagmorgon med tvätt. Ibland kan det vara skönt att komma igång tidigt en lördag eller söndag. Veta att man har en hel söndag framför sig och ännu är det långt kvar till måndagmorgon. Tvättmaskinerna går och tvätt hänger och torkar, snart dags att börja stryka. Brukar göra det mesta på samma gång, för då är man liksom av med det till nästa gång det är dags att tvätta igen.

Eftersom det just nu är långt kvar av månaden till nästa lön, så får man ta vad man har i skåpen här hemma.

Vad kan man göra av det här? Det blev en vegetarisk pastasås:

1 tetrapack krossade tomater
1 buljongtärning (grönsak eller höns)
1 burk vita bönor
3-4 morötter
1 vitlöksklyfta
1 liten röd chilifrukt
1 burk cremé fraiche
2 msk smör
salt
peppar
basilika

Riv morötterna grovt. Hacka vitlök och chili. Smält smör i en stor stekpanna eller gryta. Stek morötterna på medelvärme, så att de blir lite mjuka. Tillsätt vitlök och chili och stek det hela en stund till.
Tillsätt krossade tomater och buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter.
Tillsätt vita bönor i tomatsås och cremé fraiche. Krydda. Låt såsen bli varm. Servera med nykokt pasta.


Igår röjde jag undan en hel del skräp. Äntligen! Det behövdes!
Man undrar ju har man kan gömma undan så mycket skräp i en klädkammare?! Nu ser jag golvet igen! Man ställer undan saker som ska slängas sedan och så samlas det på... Varför inte åka förbi soptippen direkt?

Igår bakade jag glutenfritt bröd. Har hittat ett bra recept på ett kalljäst bröd utan gluten på baksidan av Axplocket nr 1 2010. Man hittar det också i boken "Bakglädje - baka utan gluten och mjölk". Det tar några timmar innan det är klart och det krävs en del mjöl när man knåda degen, men det är gott och det blir hela fyra limpor, enligt min son.
Moster Almas limpor
4 limpor
4 dl kokande vatten
2 dl pofiber
50 g margarin
1 kg grov mjölmix
1 kg fin mjölmix + extra till utbakningen
50 g jäst
1 liter kall mjölk + 2 dl kallt vatten
3 tsk salt
2 dl farinsocker
1 dl mörk sirap

Koka upp vattnet och häll över pofibern. Låt kallna i hushållssmaskinens blandarskål. Låt fast margarin mjukna i rumstemperatur.

Varva ner alla de övriga ingredienser - jästen smulas ner i bunken. Starta maskinen på låg fart, låt den sedan arbeta på normal hastighet ca 2-3 min. Jäs degen under bakdukca 3½ timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika delar. Knåda varje del för sig med så mycket mix att degen blir smidig och fast. Forma delarna till limpor. Lägg dem på bakplåtspapper i en långpanna. Lägg remsor av bakplåtspapper mella limporna för att hindra att de jäser ihop. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Värm ugnen till 200 grader. Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Pensla med smält smör eller margarin eller olja. Låt kallna på brödgaller under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar