tisdag 5 januari 2010

Baka bröd

God fortsättning!
Nyårshelgen är förbi. Snart är det som vanligt igen med jobb, skola och så. Januari är oftast en knaper månad, ekonomiskt sett, för många. Inte nog med att det varit jul och allt vad det innebär med julklappar, julmat, nyårsfest m.m.

Ett sätt att hålla igen på matpengarna kan vara att baka bröd själv. Så här delar jag med mig av två recept på gott, hembakat bröd. Det ena receptet har jag fått av en arbetskamrat på jobbet, det andra hittade jag på påsen med Kungsörnens Grahamsmjöl.

Lilla Apotekets hembakade bröd
7 dl vatten
1 påse torr jäst
1 msk salt
200 g brödsirap
1 kg rågsikt
2 dl hackade valnötter

Alla ingredienser blandas samman i bunke och jäses i 30 minuter under duk. Baka ut till två stycken avlånga bröd. Jäs ytterligare 25 minuter. Baka av i ugn i 200 grader i ca 30 minuter.

Grahamsbullar
ca 15 stycken

3 dl mjölk
50 g (1 paket) jäst, gärna för söta degar
50 g smör eller margarin, rumsvarmt
eller ½ dl flytande
½ dl sirap
½ tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
300 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
210 g (ca 3½ dl) vetemjöl
Garnering: solros-, vallmo-, sesamfrön

1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
3. Klicka i matfettet och tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (ta eventuellt mer mjöl) tills degen känns smidig.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i ca 15 delar och rulla dem till runda bullar. lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt dem jäsa 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med vatten och strö över önskad garnering. Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter.
7. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Man kan även baka ut degen till tekakor eller skorpor om man vill det.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar