tisdag 16 februari 2010

Klart man har ätit semla idag!

På Fettisdagen ska man ju äta semla, eller hur?

Här kommer ett recept på glutenfria semlor, som finns i boken Glutenfria kokboken av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. Det blir 16 små eller 8 stora semlor av degen.

2½ dl kall mjölk
1 msk Fiberhusk
25 g jäst
½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
50 g mjukt smör eller margarin
ca ½ dl kesella
4 - 4½ dl fin glutenfri mjölblandning (240 - 270 g)

Fyllning:
ca 150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
florsocker

Ugnstemperatur: 250 grader

Häll den kalla mjölken i en bunke. Blanda ner Fiberhusk, rör om och låt stå i 10 minuter.
Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt socker, hjorthornsalt, kardemumma, slat, matfett, kesella och det mesta av mjölblandingen.
Arbeta degen kraftigt. Det går bra att använda matberedare med stålkniv till den här degsatsen. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska bli som en tjock sockerkakssmet och går inte att knåda.
Pudra 1 msk mjölblandning över degen och klicka ut degen till jämnstora bullar med hjälp av två skedar å en plåt med bakpapper, eller fyll en spritspåse med degen och tryck ut 16 små runda bullar. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Placer plåten något över ugnens mitt och grädda i 25o grader 8 - 10 minuter, tills de är genomgräddade och fått fin färg.
Låt semlorna kallna under bakduk.
Klipp av ett lock på varje bulle med en sax och gröpa eventuellt ut lite av innehållet med en gaffel. Lägg en bit mandelmassa i hålet som bildats.
Vispa grädden och lägg eller spritsa en gräddklick på varje semla. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Jag bakade dessa bullar idag. Jag klickade ut degen med ett par skedar. Lite tålamod får man ha, när man arbetar med glutenfria degar. De är kladdigare än vanliga degar och för mycket mjöl i degen gör att det färdigbakade blir torrt och smuligt.

Fiberhusken ger en geléliknande massa, som hjälper till att stabilisera degen och gör den lätt att hantera.

Alternativ till mandelmassan enligt receptet ovan är man river 200 g mandelmassa och blandar det rivna med 1 dl mjölk och en del av inkråmet från varje bulle till en lös smet. Fyllningen fördelas sedan i bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Recept på egen hemmagjord mandelmassa:
100 g sötmandel
200 g florsocker
1 äggvita

Skålla mandeln, d.v.s. lägg den i kokande vatten en knapp minut, sila bort vattnet och häll ut mandlarna på en ren, kraftig handduk. Gnid mandlarna i handduken så att skalen lossnar. Lägg den skalade mandeln i matberedaren med kniven monterad.
Grovhacka mandeln ca 10 sekunder. Tillsätt florsocker och kör 10-15 sekunder till. Avsluta med äggvita och kör sedan tills ingredienserna går ihop till en slät massa. Mandelmassan förvaras i en plastpåse eller en burk med tättslutande lock.

Receptet hittade jag i Borås Tidning, den 15 februari i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar