måndag 25 januari 2010

Kräftströmming

Här kommer ett recept på Kräftströmming:

Kräftströmming

4 – 6 portioner

1 kg orensad strömming
eller 600 g rensad
½ - 1 tsk salt
1 burk (400 g) krossade tomater
1 – 2 msk dillfrön
ca ½ msk smör eller margarin

Sätt ugnen på 225˚.

Rensa och skölj strömmingen. Salta den på köttsidan och rulla ihop varje filé med skinnsidan utåt. Smörj en form med matfettet och lägg i rullarna.

Blanda tomater och dillfrön. Häll det över strömmingen och tillaga i mitten av ugnen, ca 20 minuter.

Servera med kokt potatis och knäckebröd.

Det här receptet är taget ur en bok som heter "Mat för barn" som jag använt en del sedan barnen var små. Den innehåller förutom recept förslag på 2-veckors matsedel och tips på de första smakportionerna. Författarna heter Bremler Lindberg, C. och Villner Gyllenram, B. och min bok är tryckt 1994.

Dill är en gammal kulturväxt som väl är mest känd för att vara en kryddört, men har också använts som läkeväxt bl.a. mot matsmältningsproblem. Mer om dillen står att läsa om på pharmen.se. Jag och min pojkvän tänkte börja odla upp en örtträdgård till sommaren. Spännande!

Ha det gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar